
05 Kas Neo Klasik Dönem ve Sanatı

Büyük Odalık (J. A. Ingres)
Neo Klasik Dönem (1750-1830)
Merhabalar..
Rokoko dönemi sonrası, -sanatçıların bir tepki olarak- neoklasik dönemini başlattığını belirtebilirim.. Yeni Klasikçilik anlamına geliyor..
Resim
Roma’dan, Almanya ve Fransa’ya geçmiş bir akım.. Fransa’da daha belirgin.Çizimin, boyamadan önemli olduğu sanat dönemi. Ciddi, duygusuz çizimler ön planda (Roma, Yunan sanatı ilham kaynağı..).. Neo Klasisizm, 19. yy da etkilerini devam ettiriyor.
Barok ve Rokoko dönemine bir tepki niteliğinde. Antik sanata bir ilgi ve hayranlık söz konusudur. Daha önceki yıllarda yaşamış ressam Poussin’den çok etkilenilmiş. 1700’li yıllarda yapılan arkeolojik kazılar; Pompei antik kazıları ve Atina harabeleri üzerine olan çalışmaların yayımlanması, dönemi başlatan unsurlardan..
Neoklasik resim özellikleri; ışıkdan uzak, perspektif ve derinlik aramayan çizgiler belirgin. Rönesans ressamlarından da etkilenilmiş.
Bu dönemde: Barok ve Rokoko’daki renk, kompozisyonlarına karşılık, ışık-gölge, çizim, güçlü kompozisyonlar görülmekte..
Bu dönemin en tanınmış sanatçıları, Jacques Louis David J.A. Ingres (oryantal resimler de yapmıştır) önemli ressamlar.. Diğerleri; A.R. Mengs, A. Kauffmann, A. Houdon, J. Flaxman, B. Thorvaldsen, J. Mansart, Jean Chalgrin, K. Schinkel, B. Latrobe

Socrates (J. David)
Mimari
Örnekler: Pantheon-Paris ( J. G. Soufflot), Brandenburg Kapısı-Berlin (C. Langhans), British Museum, (R. Smirke), Buckingham Sarayı (J. Nash)-Londra
Sevgiyle kalın..
Cem Altındağ
Burun Estetiği Cerrahisi Uzmanı
www.estetikburun.net